Comment

När öppna sår betyder allt annat än vila

I många situationer brukar jag bli arg på att saker går dåligt, tills att jag kommer på andra tankar och inser att vi alla måste ha riktigt dåliga dagar för att kunna uppskatta de riktigt bra dagarna. När jag sommaren 2016 tog beslutet att cykla runt Sverige, visste jag hur tufft det skulle bli. Det jag däremot trodde var att utmaningen skulle bli själva cyklandet och inte i att samla in pengar till Barncancerfonden. Naiv som jag var trodde jag att om jag cyklar runt Sverige så kommer pengarna att rulla in utan problem - OJ så fel jag kunde ha och å andra sidan OJ så mycket jag fick lära mig under den resan. Den största lärdomen för min del blev oavsett hur viktigt det är att kunna vända negativa tankar till positiva i situationer som känns omöjliga. 

När jag var på min cykelresa hade jag många riktigt tuffa dagar. Du vet dagar då man inte vill göra någonting annat än bara gråta och ge upp. Jag kommer specifikt ihåg en dag då jag skulle cykla 17,5 mil och ungefär vid halva dagen blev mina skavsår så illa att jag cyklade med öppna sår på min rumpa. Jag kommer ihåg stunden som igår då jag tog min cykel och fällde ner den på marken, satte mig på en sten någonstans uppe i norra Sverige och bara grät. Att ha så ont som jag hade den dagen och en enda röst i huvudet som sa "GE UPP IDIOT!" är som tur någonting som gjort mig mycket starkare. När jag hade suttit på stenen i ca 30 minuter och gråtit vände jag mina tankar och insåg att det spelar ingen roll hur länge jag sitter och gråter, jag kommer inte ta mig fram till dagens etapp något snabbare. Rätt som det var hoppade jag upp på min cykel och avklarade andra halvan av 17,5 mil med öppna sår på rumpan för att dagen där efter cykla 15 mil till - Första videoklippet är från natten efter denna etapp.

Likadant som det fanns tuffa stunder så fanns det såklart även många helt fantastiska stunder! Specifikt kommer jag ihåg när jag hade nått Ystad - cyklat hela vägen från Umeå upp till Karesuando och ner inlandsvägen till Smygehuk och jag kände mig pigg! Från att jag från början inte trodde att jag skulle klara av en enda dag till att jag sedan stod i Smygehuk och blickade över havet, något av de mest fantastiska känslor jag någonsin upplevt. Jag kommer ihåg att jag återigen satte mig på en sten med min favoritmusik i öronen och tänkte tillbaka på den värsta dagen under resan och uppskattade genast Smygehuk så otroligt mycket mer. Trots de hemska skavsåren hade jag tagit mig 3/4 delar runt Sverige på cykel. Det var vid denna tidpunkt jag verkligen insåg vad det betyder att klara av utmaningar som påriktigt känns som omöjliga. känslan att överraska sig själv är ibland helt fantastisk och även en av de största anledningarna till att jag älskar att utsatta mig själv för liknande utmaningar. Det andra videoklippet är infilmat strax efter jag lämnat Smygehuk - Njut av de positiva vibbarna!

Vill du läsa mer om Sverige runt projektet kan du klicka in dig på "Projekt" på denna hemsida. 

Comment

Comment

Timmar som minuter

Ibland händer det att jag i början på en kväll fastnar för någon ny idé och bara låter fantasin löpa. I natt var en sådan natt - en av de absolut bästa på länge. Du vet känslan man hade när man var liten och lekte ute och hade för roligt för att hinna springa in på toa? Den känslan gånger 10 hade jag inatt, som tur är har jag lärt mig att hålla mig ett tag längre på äldre dar.

Vid 21.00 igår kväll satt jag och pratade med min storebror och vi försökte klura ut vad idag inte finns på socialamedier och kom på världens idé. Rätt som denna idé var ordentligt planterad i min hjärna så fortsatte maskineriet resten av natten. Så bra som jag känner mig själv visste jag att det inte var någon idé att ens försöka sova. Vid klockan 07.00 imorse lyfte jag upp blicken från datorn för första gången - 9,5 timmar senare är en hel virtuell prototyp över hela applikationens funktioner född och grunderna till en affärsplan skapad - vilken känsla att se någonting gå från en idé på en mening till en prototyp på en enda natt. Kan tänka mig att det är lite samma känsla som att bygga ett hus och efter att man gjort grundarbetet äntligen får sätta upp väggarna och taket!

När man själv inte märker att över nio timmar har passerat, då vet man att en stor portion passion är inblandat. Det finns ingenting jag älskar mer än just idé-generering och att sedan väcka idéer till liv - att bara se det visuella är en bra bit på vägen - sedan får vi se vart affärsidén tar sina första steg och hur stabila dessa steg blir. Ett som är säkert är att denna idé kan flyga!

God morgon på er mina vänner!

Comment

Comment

Hollywood knackar på dörren - vem svarar?

Hade Hollywood knackat på min dörr så hade jag varit snabbare framme i Hollywood än de hann förklara varför de knackade på dörren från första början, så tyvärr, det är inte hos mig Hollywood varit på besök! Detta är däremot en entreprenörshistoria som är någonting utöver det vanliga!

David Sandberg och Lotta Losten från Göteborg är ett par vars entreprenörsresa, som många andras, började med en dröm, en dröm om att någon dag få vara med och producera en långfilm. Som vilka som helst entreprenörer satt de i en sits där de funderade över finansiering till den filmen. Istället för att försöka producera en film med miljonbudget bestämde de sig för att börja med det de hade hemma; en filmkamera, en hall, ett sovrum och deras fantasi. David och Lotta bestämde sig för att göra kortfilmer med exakt noll kroner i budget. Film efter film laddade de upp dessa på Youtube, utan någon större reaktionen från publiken. 

Den senaste filmen som paret producerade kallade dem för Lights Out och likadant som med alla andra filmerna, laddade de upp denna på Youtube och ingenting hände. Förväntningarna sjönk - kanske var det inte denna film som skulle leda paret till drömmen? Tre månader efter att filmen hade laddats upp steg plötsligt antal visningar till parets förvåning från 6 000 till 30 000 på endast en timme - detta ledde till att Trollkarlen Darren Brown twittrade om filmen och helt plötsligt uppmärksammades den av Reddit - en dag senare, en miljon visningar på Youtube! Lotta berättar i radiointervjun här nedan hur känslorna bubblade - vad var det egentligen som hände? Vad betydde en miljon visningar?

Några dagar senare ringde telefonen och en filmfestival från Skottland bad om tillåtelse att visa filmen på deras filmfestival - någonting som var vad paret trodde det största som kunde hända i samband med filmen. Dagen efter ringer telefonen igen, paret vågar knappt svara men när de väl gör det, visar det sig bli det största samtalet de någonsin mottagit; “Hello, are you the producers behind Lights Out? We want to make it a Hollywood movie, a real movie and we want you to produce it!” - Kan du föreställa dig känslan? Ögonblicket när drömmen för dessa två personer slog in, jag får gåshud bara jag tänker på det. Därifrån har det varit en helt makalös resa för dessa två personer och Lotta berättar i radiointervjun om både glädjen, men samtidigt utmaningarna som är kopplade till denna resa - “man kan inte veta vad man borde ha gjort, innan man gjort någonting liknande” - Lotta.

Vilket fantastiskt exempel på att vi alla, oavsett livssituation och bakgrund, har exakt samma möjlighet att uppfylla våra drömmar - vem vet, kanske knackar Hollywood på din dörr nästa gång?

Parets produktion

Trailer till Hollywood versionen

Comment

Comment

Women with impact

Women With Impact - vad betyder det för dig? Är det kvinnor som vågat ta steget att starta företag eller är det kvinnor högt uppsatta i näringslivet? Kanske är det kvinnor som vågar sticka ut och säga det dem vill säga? Min åsikt är att kvinnor som kan påverka, är kvinnor som vågar påverka.

Idag var det dags för evenemanget Women With Impact i Skellefteå där vi lyssnat på företaget Allbright, på Camilla Wagner från Management by Kerstin och affärsnätverket Klara K, Helena Lindahl riksdagledamot och Dr Nazia Hussain etc. Frågor som diskuteras var bland annat kvinnors ställning i näringslivet, hur vi får fler kvinnor att starta företag samt hur vi får fler kvinnor till ledande positioner. Nedan får vi lite fakta som presenterades under dagen:

  • Antal patentansökningar från kvinnor är ca 6 % - samma siffra 10 år sedan (Källa: PRV)
  • 3 av 10 företag som startas i Sverige startas av en kvinna (Källa: Sweco)
  • Bara 30 % av ledamöterna i Sveriges börsstyrelse är kvinnor idag (Källa: Allbright)
  • Andel kvinnor på VD positioner i Sverige är 6 % (Källa: Allbright)

Siffrorna är rätt låga - det håller jag med om. Är det så att vi kvinnor inte vill starta företag? Vill vi inte ha ledande positioner i företag? Eller är det kanske så att vi inte vågar? Allmänt vad gäller kvinnors företagande så tycker jag att detta är någonting som kan positivt påverkas av att tillsammans med män inom företagande lära sig av varandra - Vad gör kvinnor bra inom företagande som män kan ta del av? Vad gör män bra som kvinnor kan ta del av? Kan det vara så att kvinnor kan få mer mod genom att bete sig mer självsäkra och målmedvetna som män? - Jag tror faktiskt det! Vi har mycket att jobba på tillsammans, män och kvinnor, därmed är jämställdhet inom näringslivet en fråga om samarbete och kunskapsutbyte! Vi måste lära oss att inte "såga varandra" inom näringslivet, utan istället analyser vad det är som gör att fler män får ledande positioner och vad det är som gör att fler män än kvinnor startar företag. Jag tror att det handlar om en enda sak - mod! Mitt råd till alla kvinnor är att "Man up" våga satsa, våga starta, våga driva och våga gå efter det ni vill.

Comment

Comment

Definitionen av passion

Ni vet den där känsla man får ibland när man lyssnar på en person som berättar om sin passion? När man ser en person som vet en sak helt säkert - Att hon lever sin dröm. Den känslan fick jag för första gången då jag upptäckte boxaren Frida Wallberg. Frida har alltid varit en stor inspirationskälla för mig. Jag har alltid sett upp till den drivkraften, målmedvetenheten och kämparlusten, samt den kärlek hon visat till boxningen som sport. 

Frida har lärt mig att det är otroligt viktigt att sikta högt, att även om man inte alltid vågar tro på sig själv att man lyfter upp blicken och alltid ger lite till. Hon har inte bara lärt mig att sikta högt, utan även att livet inte handlar om att nå en enda dröm, det handlar om resan dit och till vilken dröm den första drömmen leder dig. Hon har även bevisat att livet inte alltid tar en självklar väg, utan där vi en dag började och trodde att vi skulle fortsätta resten av livet, kan vara någonting helt annat än vart livet tar oss i slutändan.

Att sitta och se dokumentären, Golden Girl, som handlar om Fridas liv, ser jag nu, tydligare än någonsin, vilken kämpe hon är och inser att det är exakt det det handlar om, hitta det du älskar och ge alltid lite till. Frida är en fantastisk inspirationskälla och en av de få personerna som dagligen inspirerat mig att orka lite till, bita ihop och ta ett steg till.

Det mest fantastiska med det här är att jag aldrig träffat Frida, att jag aldrig pratat med henne och att jag inte känner henne, men ändå lyckas hon inspirera mig något så otroligt mycket, Jag hoppas att jag själv någon dag kan ge någon annan samma inspiration som Frida gett åt mig genom åren.

Tack, Frida Wallberg

Comment

Comment

Hur når man framgång och samtidigt undviker att bli utbränd?

Utifrån vad jag själv upplevde i samband med uppstarten av mitt första företag samtidigt som jag studerade heltid på Umeå Universitet och hade 8 jobb för att kunna finansiera företaget, hade jag alltid svårt för att ta det lugnt. Agneta Trygg är en inspirerande entreprenör som beskriver att företagsbyggande tar både tid och kraft, men bygger samtidigt glädje och möjligheter. Agneta menar även att Det är lätt att förbruka mer energi än man har, vilket även jag upplevt i olika tillfällen. När en person brinner för någonting så mycket att en startar ett företag är det svårt att hålla igen på antalet arbetstimmar. Det handlar trots allt om att leva sin dröm, så vem vill ta en paus ifrån det?

Med facit i hand tror jag att det handlar mycket om att finna en balans mellan arbete och fritid. Att som entreprenör finna stunder som inte alltid handlar om företaget. Hur man gör detta är såklart individuellt, för någon kanske det handlar om att boka en kortare resa, umgås med vänner och för andra kanske det handlar om att sysselsätta sig med andra projekt som ger en variation i sitt arbete. Det handlar om varje individs alternativa energikällor. 

Någonstans måste en person även lära sig sina begränsningar, i både tid och kunskap. Det är modigt att inse att man inte alltid räcker till och förstå att det är okej att be om hjälp. Som ny företagare upplever jag att det lätt blir att en tänker att det inte finns några gränser, att den kunskap man har kan ta en hela vägen. Dag efter dag inser man dock att vi människor behöver alla en hjälpande hand, om så bara för att ha någon att dela våra framgångar och motgångar med.

Viktigast av allt är att ha ett öppet sinne och att inse att en entreprenörs resa är baserad på allt annat än en rak väg. Om en person inser detta redan från början, så kan istället uppskattning läggas på alla små framgångar på vägen och inte endast fokusera på stora framgången och själva slutmålet. Det handlar om att ge utrymme för glädje och uppskattning och inse att det är resan som är själv målet.

Agneta Trygg & Meiju Vartiainen - Entreprenörsgalan 2016

Comment

Comment

Fika med Ida Backlund

Jag hade idag möjligheten att träffa Ida Backlund, en fantastiska entreprenör som har gjort en entreprenörsresa många av oss endast kan drömma om. Hon bestämde sig som 22-åring grunda bolaget Rapunzel of Sweden och erbjöd marknaden det hon själv ansåg fattades. Rapunzel byggdes upp med fokus att erbjuda löshår med bra kvalitet, brett sortiment, bra priser, snabb leverans och bra service. Idag har Ida sålt majoriteten av bolaget och satsar på hennes nya bolag Backlund Invest där hon främst investerar i bolag grundade av kvinnliga entreprenörer. Hon har mottagit ett stort antal utmärkelser under hennes tid som företagare och jag skulle ljuga om jag sa att hon inte är en förebild för många. 

Under vår fikastund pratade vi om en del olika saker, bland annat fick jag tips på hur jag borde tänka framöver på min entreprenörsresa. Jag insåg även under vår konversation hur mycket arbete som ligger bakom Idas framgång och hur många tuffa beslut hon stått inför. Hon har fått uppleva allting från att jaga finansiering, bygga team, bestämma leverantörer, agera chef och allmänt till en början ha varje roll i företaget till att tillslut ta beslutet att sälja majoriteten av bolaget. Med andra ord har hon lyckats kämpa igenom hela vägen från idé, till utveckling, till framgång och tillslut till en exit på bolaget. Allt detta gjorde hon utan någon tidigare erfarenhet av företagande, helt fantastiskt va? Någonting jag tycker skiljer Ida från en del andra kvinnliga entreprenörer är att hon redan från början vågade be om hjälp och att hon är grym på att värdesätta det hon gör. 

Det finns många anledningar till varför jag ser upp till personer som Ida Backlund. För det första att en person som jag vet har otroligt mycket att göra ändå tar sig tid att träffa mig är verkligen beundransvärt och det märks att Ida vill dela med sig av sina erfarenheter. Jag respekterar även att Ida inte är rädd för att ta för sig, att hon vågar värdesätta det hon gör, men även att hon använder sin framgång till att ge tillbaka till andra. Den största anledningen till varför jag ser upp till Ida, både som person och entreprenör, är att trots att hon nått stor framgång är hon fortfarande en väldigt jordnära person. 

Tack Ida för att du tog dig tid till att träffa mig, verkligen inspirerande och lärorikt!

 

Vad gör enligt mig Ida till en framgångsrik entreprenör?

  • Hon är grym på att värdesätta det hon gör
  • Hon vågade redan från början be om hjälp
  • Hon är duktig på att delegera 
  • Hon fokuserar fullt ut när hon satsar på någonting
  • Hon ger tillbaka av det hon lärt sig
  • Framgångsrik, men jordnära

Comment

Comment

Entreprenörsgalan i Stockholm

Känslan när jag på morgonen tog steget in på Grant Thorntons huvudkontor i Stockholm där jag framför en framstående jury skulle hålla min presentation var väldigt nervös. Det skulle kunna liknas vid känslan man hade varje gång en ny termin på skolan började; man är nervös, rädd och upprymd, allting på en och samma gång.  Utanför presentationsrummet fick jag träffa ett antal olika inspirerande entreprenörer och tanken slog mig några gånger "vad gör jag här? Har jag verkligen en chans?". Att ta den känslan av osäkerhet och omvandla det till mod, är väldigt viktigt har jag lärt mig, så jag bet ihop. Klockan tickade och det var äntligen min tur att gå in i rummet där 6 stycken vänliga ansikten tittade fram. Efter att ha hälsat på alla, tog jag fram min keynote-presentation och minuterna efter hade jag pratat klart och svarat på juryns frågor. För första gången kändes det skönt att i en sådan situation kunna fullt ut vara sig själv och känna att det är ingenting annat jag kunde ha gjort för att påverka resultatet. 

Efter presentationen var det en ca 4 timmars väntan inför själva Entreprenörsgalan på Grand Hotel. Under tiden försökte jag undvika att tänka på presentationen och bestämde mig för att fokusera på alla de fantastiska personer jag kommer träffa på galan. Fyra timmar har aldrig gått så fort och det var dags - Entreprenörsgalan 2016 - har nog aldrig känt mig så liten och nervös och samtidigt så upprymd! Efter mingel och prat med många spännande personer  var det dags att sätta sig. När jag sen sitter vid mitt bord bland över 300 andra entreprenörer hör jag följande i högtalarna ”Med en blandning av glädje, ödmjukhet och beslutsamhet ser denna person inga hinder för att uppnå sin entreprenörsdröm. Glöden och drivkraften gör att juryn ser en ung person med stor potential att bli en framtida företagsbyggare. Från Umeå, Årets blivande entreprenör Meiju Vartiainen” - vilken känsla! Overklig, obeskrivlig och fantastisk på alla sätt och vis. Jag kunde inte tro på det jag hörde, kunde det vara sant? Jag kan inte med ord beskriva känslan jag hade när jag gick från mitt bord mot scenen, i den stunden kändes allting så rätt, som att det är mot det jag hela tiden kämpat. - En helt fantastisk och samtidigt sagolik upplevelse som avslutades med att ta emot priset av en av mina största förebilder - Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden.

Någonting som för mig kändes väldigt konstigt under denna dag var att gå från att vara en liten person bland alla andra till att helt plötsligt vara någon som många ville prata med. Från osynlig till synlig, konstig känsla! Det är nog det som gör sådana situationer så overkliga, helt plötsligt är man någon bland alla dessa människor. Vad som oftast inte syns på bilder från liknande händelser är såklart även nervositeten, alla de 10 toalettbesöken varav 5 oftast är tillfällen då man frågar sig själv "Vad gör jag här" "Vad tror jag att jag är" "Varför skulle jag vinna detta?". Det viktigaste är att veta att det är okej att vara nervös, det enda det visar är att situationen betyder mycket för oss. Att vi är i situationer som denna av en anledning. 

Foto: David Thunander

Foto: David Thunander

Comment

SKAPA - Framtidens innovatör

I juni fick jag ett samtal från Almi - "Grattis Meiju du har blivit utvald som Framtidens Innovatör i Västerbotten" Den känslan var verkligen obeskrivlig och samtidigt overklig. En fin utmärkelse för mitt arbete med mitt första företag Tak Över Huvudet.

Comment

Hej Danske Bank!

I Sverige har vi många olika studenttävlingar och jag brukar säga att det bästa jag gjorde under min studietid och det jag utvecklades mest av var att ta chansen att "dra studentkortet" - nej jag menar inte Mecenat, utan att i själva verket ta chansen att delta i alla evenemang och tävlingar som anordnas för studenter! Att använda det faktum att du är en student till att ta varje möjlighet du har att utvecklas!

Under mitt sista år på universitetet såg jag till att pusha mig i situationer jag tyckte var obekväma, detta genom att anmäla mig till olika saker. Danske Bank är ett av företagen som är med i någonting som kallas för  "Årets Student" tävling och under 2016 delade de ut ett pris inom kategorin Årets Nytänkare. Denna tävling var för mig en del i att pusha mig själv till att utvecklas och jag blev utvald bland hundratals studenter till en av fyra mest nytänkande studenter som fick göra ett besök till Danske Banks huvudkontor i Stockholm. Vi fick tillbringa en hel dag med Affärutvecklingschefen, HR-chefen, Talent Manager och Kommunikationschefen under en dag som enligt dem var den mest givande på hela året.

Tillsammans med Erik Gatenholm(Cellink), Alice Halldin(Civilingenjörerna Sverige), Oscar Rundqvist (Zpotdrop) fick vi presentera oss själv som nytänkare, samt hur vi tror att framtidens bank kommer att se ut. Det var otroligt givande att höra alla mina medtävlande berätta om deras fantastiska resor som entreprenörer, samt vilken syn de alla hade på nytänk. Jag är även otroligt imponerad av våra presentationer om hur framtidens bank kommer att se ut - vilket var någonting personalen på Danske Bank hyllade. Vi avslutade dagen med mingel och fick alla sedan åka hem och invänta Danske Banks beslut om vem som var den mest nytäkande studenten. 

Återigen, vann jag tävlingen? - Nej. Samma gäller här - om man aldrig vågar fråga och vågar prova att anmäla sig själv till olika evenemang och tävlingar - hur ska du då veta hur det kunde ha gått för dig? Den som aldrig vågar får heller aldrig chansen att utvecklas. Jag vann inte, men lärde mig väldigt mycket och det är det de handlar om. Se det som en möjlighet att utvecklas! Tack Danske Bank för denna möjlighet! 

Om du är student och vill utvecklas - ta chansen att sök som Årets Student inom olika kategorier via http://aretsstudent.se så fort den nya omgången öppnas!

Comment

Comment

Global Student Entrepreneur Awards 2016

"Herregud så nervös jag är!" Vet in hur många gånger dessa ord slank ur min mun på den månaden som var mellan att jag fick veta att jag blivit utvald som en av fem ledande studententreprenörer i Sverige till dess att jag stod på scenen på SUP46 i Stockholm och skulle presentera mitt företag. 

Global Student Entrepreneur Awards var en tävling som är menad till studenter som vid sidan av heltidsstudier driver ett företag. Tävlingen gick ut på att först bli utvald som en av fem ledande studententreprenörer i Sverige för att mot dessa tävla om en chans att delta i den nationella finalen. Allt detta började egentligen med att jag såg denna tävling på sociala medier och tänkte - why not? Det kan väl vara kul? Efter en månad fick jag ett samtal "Du är utvald till finalen som en av fem ledande studententreprenörer i Sverige, grattis". Då började förberedelserna och nervositeten var som en liten djävul som satt på min axel och påminde mig om antal dagar som var kvar tills finalen skulle gå av stapeln i Stockholm.  Samtidigt som jag var sjukt taggad, var jag dö-nervös. Under den här tiden var jag fortfarande väldigt rädd och introvert som person, detta var den största presentationen jag någonsin hålla i hela mitt liv och känslorna var på samma nivå. 

Jag kommer ihåg att jag innerst inne kände mig riktigt obekväm när jag var på själva finaldagen, du vet den där känslan när man helst av allt skulle vilja vara kvar i sin egna säng och bara dra täcket över huvudet och känna lugnet? Nervös, heter det. Att delta i denna final var dock en av stunderna i mitt liv som fick mig att inse att det inte går att utvecklas och samtidigt känna sig bekväm. Trots all nervositet - vilken fantastisk upplevelse! Jag vann inte tävlingen, men jag lärde mig väldigt mycket både om mig själv samt genom att i efterhand analysera andras framträdanden - Vi har mycket att lära oss av varandra. Jag lärde mig att i samband med presentationer på denna nivå handlar det väldigt mycket om att våga vara självsäker och målmedveten med en liten touch av ödmjukhet(väldigt liten) och för oss tjejer handlar det om att lägga i en extra växel av pondus - håll inte tillbaka, utan visa att du förtjänar att stå där! Jag lärde mig även att det viktigaste med liknande tävlingar är människorna man möter där, samt det du lär dig om dig själv. Istället för att tänka att man inte vann får man tänka vilken ära att träffa de fyra andra ledande studententreprenörer i Sverige - helt fantastiskt! 

Är du student och vill ha chansen att representera Sverige nationellt? Eller bara söker en chans till att utvecklas som person? Sök in dig till vårens omgång! http://entreprenorskapsforum.se/priser/arets-studentforetagare/

Foto: Entreprenörskapsforum

Comment

Comment

Vem är Meiju?

Kan du beskriva dig själv som person?

Jag är en tjej på 24 år, som ursprungligen kommer från en liten stad i norra Sverige vid namnet Haparanda. Min uppväxt har präglats av hårt arbete, envishet, problemlösning, samt ett ständigt arbete med att vända motgångar till möjligheter. Jag är en person som rätt tidigt insåg att det inte går att utvecklas och samtidigt känna sig bekväm, utan att man hela tiden måste våga utmana sig själv. Detta har resulterat i en otrolig hunger efter nya erfarenheter och utmaningar, samt en nyfikenhet över vad morgondagen har att erbjuda. 

Jag har sedan barnsben haft en dröm om att bli entreprenör, även om jag inte fullt förstod vad själva begreppet innebar. Sittandes vid sandlådan som 7-åring kläckte jag mina första idéer som bland annat gick ut på att sälja andra barns sandleksaker eller hemmagjorda lotter, som knappast var godkända av kommunen. Lyckligt lottad, envis och målmedveten som jag var så bytte jag så småningom ut sandlådan mot företagande, vilken för min del var en dröm som gick i uppfyllelse.

Beskriv din entreprenörsdröm och hur du vill förverkliga den.

För mig handlar entreprenörskap om att driva företag för att det är någonting man brinner för, det i sig handlar om att leva sin dröm. Jag har alltid varit en envis, driven och idérik person, vilket är egenskaper jag hoppas att jag kommer ha även i framtiden. Min entreprenörsdröm är därmed kort och gott att aldrig sluta utvecklas, att alltid våga utmana mig själv, samt att skapa innovationer som i framtiden kommer att vara en bidragande faktor till utvecklingen av världen i stort. 

Jag drömmer även om att någon dag vara en inspirationskälla för andra personer och att kunna inspirera bland annat andra att ta klivet in i entreprenörsvärlden. Allt detta hoppas jag kunna förverkliga genom hårt jobb och genom att arbeta tillsammans med andra duktiga entreprenörer.

Var ser du dig själv om fem år?

Det fantastiska med entreprenörskap och den värld som omringar entreprenörer är att man aldrig vet var man kommer befinna sig om fem år. Entreprenörskap och resan som entreprenör handlar för mig om att ta ett trappsteg i taget och varje gång jag når en ny trappa kommer jag blicka uppåt och framåt för att samla kraft inför nästa steg på min entreprenörsresa, alltid med glimten i ögat såklart. 

Jag kan lova att jag om fem år kommer att ägna min tid till det jag älskar och kommer ta tillvara på många möjligheter jag möter på vägen. Ett trappsteg i taget, får jag se vart min entreprenörsresa leder, men ett som är säkert är att jag siktar högt och ämnar att inspirera många på vägen!  

Comment